Bilgi güçtür, paylaştıkça büyür.

Sahte Para Nasıl Anlaşılır?

Banknotlarımızda gerçeğinin sahtesinden kolaylıkla ayırt edilmesini sağlayacak, halka ve profesyonellere yönelik olmak üzere toplam 12 adet güvenlik özelliği bulunmaktadır. Halka yönelik 10 özelliğin kontrol edilebilmesi için herhangi bir araç kullanılmasına gerek yoktur. Tüm güvenlik özellikleri, tüm banknotlarda aynı konumda bulunmaktadır.

BANKNOTLARIN GERÇEKLİK KONTROLÜ

Banknotlarımızda halka ve profesyonellere yönelik 12 adet güvenlik özelliği bulunmaktadır.

Güvenlik Özellikleri

1- Holografik Şerit Folyo: Banknot tasarımıyla uyumlu çeşitli motiflerden oluşur. Banknota farklı açılardan bakıldığında bu motifler renkli ve parlak yansımalar verir. Dikdörtgen şekil içindeki “TL” harfleri kupür değerine dönüşür.

2- Emniyet Şeridi: Kağıda gömülü olarak yer alır. Üzerinde “50” sayısı ile “TL” harfleri bulunur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de kesintisiz bir hat şeklinde görülür.

3- Gizli Görüntü: Banknota yatay konumda ve göz hizasında bakıldığında, Atatürk portresinin sağ alt köşesindeki yedigen şeklin içinde “50” sayısı görülür.

4- Filigran: Banknotun ön yüzünde bulunan Atatürk portresinin küçüğü ile kupür değerini gösteren “50” sayısından oluşur. Banknot ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülür.

5- Bütünleşik Görüntü: Banknot ışığa tutulduğunda, sol üst kenarda yer alan şekiller arka yüzdeki şekillerle birleşerek kupür değerini oluşturur.

6- Kabartma Baskı: Banknotun ön yüzünde farklı yerlerde bulunur ve dokunulduğunda hissedilir.

7- Görme Engellilere Yönelik Özellik: Banknotların ön yüzünde, filigranın sol üst kenarında Braille alfabesinden yararlanılarak hazırlanmış, parmakla dokunulduğunda hissedilebilen noktalar bulunmaktadır.

8- Mikro Yazılar: Banknotların ön yüzünde ay- yıldız motifinin içindeki “50 TL” ibaresi ile holografik şerit folyo üzerindeki dikdörtgen şeklin alt ve üst kenarında “TCMB” ibaresi mikro yazılıdır.

9- Renk Değiştiren Şerit: Banknota farklı açılardan bakıldığında altın sarısına dönüşür. Üzerinde “50” sayısı ve “TL” harfleri bulunur.

10- Boyut Farkı: Tüm banknotlarımızın uzun kenarında 6mm, kısa kenarında ise ikili grup olarak 4mm fark oluşturulmuştur.

11- Renklendirilmiş Banknot Kağıdı: Her kupürün hakim renginin açık bir tonu kağıt rengi olarak uygulanmıştır.

12- Ultraviyole (UV) Özellikler: 
- SERİ ve SIRA NUMARALARI
Kırmızı seri ve sıra numarasında canlı ve parlak kırmızı, siyah seri ve sıra numarasında sarımsı yeşil parlama görülür.

-KILCAL LİFLER
Banknot kağıdında bulunan ve normalde görülmeyen kılcal lifler UV ışık altında mavi ve kırmızı renkte parlama verir.

-FLORESAN ETKİLİ MÜREKKEP
Atatürk portresi üzerinde “50” sayısı ve “TL” harfleri belirerek kırmızı renkte parlama verir. Ayrıca emniyet şeridinde de kırmızı parlama görülür.

-BANKNOT KAĞIDI
Banknot kağıdı UV ışık altında parlama yapmaz.

Güvenlik Özelliklerinin Kontrolü 4 Ayrı Yöntemle Yapılabilir.

• Dokunma: Banknotlarımızda bulunan bazı yazı ve rakam grupları ile motifler parmakla dokunulduğunda kabartma hissi vermektedir.

• Bakma: Banknotlarımızda ışığa tutulduğunda her iki yüzden de görülebilen Atatürk portresi ve kupür değerini gösteren rakamdan oluşan filigran ile emniyet şeridi ve bütünleşik görüntü bulunmaktadır.

• Açılı Bakma: Banknotlarımızın ön yüzünde yatay konumda göz hizasında ışığa doğru tutulduğunda görülebilen gizli görüntü ile farklı açılardan bakıldığında holografik şerit folyo, arka yüzde ise renk değiştiren şerit yer almaktadır.

• Cihaz Yardımıyla Bakma : Banknotlarımızın bazı özellikleri büyüteç ve UV ışık veren cihazların yardımı ile görülebilmektedir.

Şüpheli banknotla karşılaşıldığında bu yöntemler kullanılarak güvenlik özellikleri kontrol edildiğinde, gerçek ve sahte banknotlar kolaylıkla ayırt edilebilir.
Sahte Para Nasıl Anlaşılır? Sahte Para Nasıl Anlaşılır? Reviewed by BilgiLup on Nisan 07, 2020 Rating: 5

Hiç yorum yok:

Blogger tarafından desteklenmektedir.